LeukeDingenDag Etten-Leur is ‘hartverwarmend’

BN de Stenm/editie Etten-Leur

ETTEN-LEUR – Zondag was op het Unitasterrein in Etten-Leur de negende LeukeDingenDag. Er zijn weinig organisaties die hun naam meer eer aandoen. Het enige dat ze doen, is voor honderden kids een leuke dag organiseren. Het zijn allemaal kinderen die om diverse redenen uit huis zijn geplaatst, en voor wie een dag onbezorgde fun bepaald niet vanzelfsprekend is. Deze zondag kwamen er zo’n driehonderd met hun begeleiders naar Etten-Leur, waar alles voor hen uit de kast werd getrokken.

Joost Klaverdijk 23-06-19, 18:19

‘”Kijk alleen eens naar hun gezichten. Daar doen we het voor.” Wim Vernes uit Etten-Leur is voorzitter van de organiserende stichting. “Het zijn allemaal kinderen in de basisschoolleeftijd, en voornamelijk van ‘onder de rivieren’. Sommigen hen zien we al negen jaar, dus echt al zo lang als we deze dag houden. Ook zijn er die hier, als enige keer in het jaar, hun broertjes of zusjes zien. Dat is toch enorm triest? Maar wat je echt aan heel veel kinderen merkt: ze komen hier los. Bijvoorbeeld als ze zich laten masseren, boven. Dan vertellen ze hun verhaal. Ook tijdens andere activiteiten zien we dat. Niet dat het ons daarom te doen is, hoor. We willen ze vooral onbezorgd laten genieten. Alles kan, alles mag.”
Beneden, in de kantine van Unitas, zijn al een hoop activiteiten zoals cupcakes bakken, schminken of je laten fotograferen door een echte fotograaf. Vernes groet de jongedame die als clown ballonnen in elkaar vouwt als diertjes. “Die komt hier elk jaar.”
Geen jaar overslaan
En zo zijn er een hoop, die geen jaar overslaan. Er is zelfs een club uit Friesland, die in alle vroegte naar het zuiden rijdt om vrijwillig op de LeukeDingenDag te helpen. Bij het modelbouwen bijvoorbeeld, waar een stuk of acht kids bezig zijn met het maken van Star Wars-modelletjes. De meesten zijn jongens, maar er is ook een meisje tussen. “Ik heet Romy, en ik ben 9 jaar.” Op de simpele vraag waar ze vandaan komt, moet ze helaas nadenken. “Waar ik geboren ben bedoel je? Want ik heb al op veel plekken gewoond. O, nu? Nu woon ik in Reek.” Het is haar eerste ervaring met de LeukeDingenDag. “Hartstikke leuk”, zegt ze stralend. “Ik heb al veel dingen gedaan vandaag. Ponyrijden, cupcakes gemaakt… Of ik volgend jaar weer kom? Als mijn moeder het goed vindt, dan zeker.”
Vernes doet zijn best om iedereen te noemen die helpt om deze dag mogelijk te maken: “De frites en snacks worden geleverd door iemand die ook een verleden in pleeggezinnen heeft. Unitas geeft ons de sleutel met ‘ga je gang’, en veel mensen van de club helpen vandag mee. Zonder alle sponsoring ben je zo 15.000 euro voor zo’n dag kwijt.”

Zijn jullie er ook weer bij op zondag 23 juni 2019?

Op zondag 23 juni 2019 staat er weer een grandioze LDD gepland. Om ieder kind een onvergetelijke dag te bezorgen is het bestuur gestart met de voorbereidingen hiervan. Wat we al stiekem verklappen is dat het weer een bijzondere mooie dag gaat worden.Dat wil je toch niet missen!

Als de zon niet wil schijnen, dan schijn je toch lekker zelf!

modelbouw
DJ
ringsteken

Goede doelen van Santarun 2017 bekend gemaakt

Bergse Bode

Goede doelen van Santarun 2017 bekend gemaakt

BERGEN OP ZOOM – De organisatie van de Bergse Santarun heeft donderdagavond de goede doelen voor de editie van dit jaar bekend gemaakt.

Met de gezelligheidsloop wordt geld ingezameld voor de Leuke Dingen Dag, Hospice Markies en Stichting Bevrijding Brabantse Wal.

De organisatie van de Santarun, de Rotary en StaBoz, hebben gekozen voor drie uiteenlopende goede doelen. Leuke Dingen Dag biedt vermaak aan kinderen van minima, en kinderen die leven in pleeggezinnen of instellingen. Hospice Markies biedt ondersteuning voor mensen die in de laatste dagen of weken van hun leven zijn.

Stichting Bevrijding Brabantse Wal organiseert de herdenkingen van de bevrijding op de Brabantse Wal en zet ook in op het in leven houden van de herinnering via educatie.

Santarun De Santarun wordt gehouden op 16 december.

T ijdens de gezelligheidsloop rennen de deelnemers in kerstmannenpakken door de stad. De warming up wordt dit jaar verzorgd door Annamarie Thomas.