Krantenartikel BN de Stem

foto
BN de Stem Etten-Leur 27 juni 2016

Ze genieten er helemaal van op de LeukeDingenDag voor pleegkinderen en hun verzorgers. Charlotte (7, vooraan), Halimatu (9) en Roxy (7) worden ‘mooi gemaakt’ door meiden van de kappersopleiding. “Omdat die kinderen dat verdienen.” foto Marcel Otterspeer/Pix4Profs
Gewoon een onbekommerd dagje

Tweehonderd pleegkinderen én hun verzorgers mogen gratis een dag genieten in Etten-Leur.
“Zo gewoon is dat niet.”

Ze glundert in de kappersspiegel, de 7-jarige Charlotte. Helemaal blij dat ze zo wordt verwend. Haar pleegmoeder geniet mee. “Prachtig dat mensen dat voor ons doen.”
Die mensen, dat zijn ruim veertig vrijwilligers van de stichting LeukeDingenDag. Deze zondag leggen zij in en rond de leegstaande gebouwen van het voormalige Edward Poppe Internaat pleegkinderen én hun verzorgers in de watten. Meer dan tweehonderd, vooral uit West-Brabant, maar ook van veel verder weg. Want het is inmiddels de zesde LeukeDingenDag en ze hebben er allemaal goede geluiden over gehoord. “Het is prachtig voor ons. Je bent er helemaal uit. Veel van deze mensen kunnen dat niet betalen”, weet pleegvader Niek (42), terwijl Rodney (11) met de tong uit zijn mond priegelt aan de modelbouwtafel.
Mede-organisator Wim Vernes (50) uit Etten-Leur, in het dagelijks leven ambtenaar bij Justitie, wordt daar ook tijdens de zesde LeukeDingenDag nog steeds door geraakt. “Er zijn kinderen van pleeggezinnen die het hele jaar door nergens komen. Omdat er geen geld voor is, omdat er tijd tekort is in instellingen. Je hebt kinderen uit één gezin die uit huis zijn geplaatst en elkaar niet meer zien. Een pleegjongetje ontmoette hier bij ons zijn zusje weer. Dan moet ik even slikken ja. Dat zijn schrijnende zaken.”
Voldoende om de voorzitter van de LeukeDingenDag en een vaste kern te motiveren. Ze halen geld op bij de Lions Clubs in Etten-Leur en Bergen op Zoom. Krijgen van de middenstand veel versnaperingen. En al die vrijwilligers die de springkussens droog dweilen, fotoshoots doen met de meiden en tattoos plakken op stoere jongensarmen.
Ironisch genoeg gebeurt dat allemaal in een voormalig internaat… Maar daar staat geen kind bij stil. Wat de Etten-Leurse wethouder Jan van Hal betreft, zijn ze volgend jaar weer welkom, áls het gebouw dan nog beschikbaar is. Eline en Charon van de kappersopleiding komen dan ook weer: “Mooi om die kinderen eens te verwennen.”
Een pleegjongetje ontmoette hier bij ons zijn zusje weer. Dan moet ik slikken

Wim Vernes, organisator

Nieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag gebruik maken van deze HTML tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>